فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و هفتم شماره 5 (پیاپی 221، امرداد 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمد توکلی، مریم اسقایی، محسن موقوفه ئی، هادی غفاری، آنژیلا عطایی، فرح بخارایی * صفحات 273-281

    در حال حاضر کمابیش 37 میلیون نفر در سرتاسر جهان به عفونت ویروس نقص ایمنی انسانی مبتلا بوده و سالانه حدود دو میلیون نفر نیز به تعداد آن افزوده می شود. عفونت با این ویروس در ابتدا با میزان بالایی از ابتلا و مرگ و میر همراه بوده، اما پیشرفت های اخیر درمانی منجر شده است تا این عفونت به سمت یک بیماری مزمن و قابل کنترل درآید. همچنین شواهد بسیاری وجود دارد که افراد عفونی تحت درمان با داروهای ضد رتروویروسی، احتمال پایینی در انتقال عفونت به شریک جنسی خود دارند. از زمان عرضه زیدوودین در سال 1987 به عنوان اولین داروی ضد رتروویروسی، پیشرفت های چشمگیری در زمینه درمان ایدز ایجاد شده است. با گذشت زمان، پیدایش رده های مختلف داروهای ضد رتروویروسی منجر به تغییر چهره ایدز از یک بیماری کشنده و مهلک به یک بیماری مزمن و قابل کنترل شده است. هم اکنون شش رده اصلی از داروهای ضد رتروویروسی وجود دارند که عبارتند از مهارکننده های نوکلئوزیدی/نوکلئوتیدی آنزیم رونوشت بردار معکوس، مهارکننده های غیرنوکلئوزیدی آنزیم رونوشت بردار معکوس، مهارکننده های پروتئاز، مهارکننده های فیوژن، مهارکننده های گیرنده کمکی و مهارکننده های اینتگراز. امروزه جهت به دست آوردن بالاترین میزان مهار ویروسی، کاهش خطر ایجاد مقاومت در برابر دارو و همچنین کاهش مرگ و میر در مبتلایان به ایدز، استفاده از رژیم درمان ضد رتروویروسی ترکیبی توصیه می شود. هدف از نوشتار کنونی، معرفی و مروری بر داروهای ضد رتروویروسی موجود با تمرکز بر روی فارماکوکینتیک، مکانیسم عمل، دوز مورد استفاده و اثرات جانبی و نامطلوب هر کدام از این رده های دارویی می باشد.

    کلیدواژگان: سندروم نقص ایمنی اکتسابی، درمان آنتی رتروویرال، دارو، ویروس نقص ایمنی انسانی، درمان
  • فرزانه محمدی، مهیار ایمان پور، رضا رضایت مند* صفحات 282-287
    زمینه و هدف

    کتاب جدید ارزش های نسبی خدمات تشخیصی درمانی در سال 1393 و به منظور برطرف کردن اشکالات فراوان موجود در کتاب تعرفه پیشین تدوین و ملاک محاسبه قرار گرفت. از جمله اهداف کتاب جدید رعایت بیشتر توازن بین رشته ای در محاسبه تعرفه خدمات تشخیصی-درمانی و عادلانه تر نمودن تعرفه ها برای انجام اعمال تخصصی و فوق تخصصی بود. هدف مطالعه کنونی تحلیل ارزش نسبی بین رشته های تخصصی پزشکی با استفاده از این کتاب بود.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی بود که به تعیین و مقایسه میانگین ارزش های نسبی خدمات مراقبت سلامت بین تخصص های مختلف پزشکی براساس کتاب ارزش نسبی خدمات سلامت ایران از مهر 1396 تا مرداد 1397 در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان پرداخت.

    یافته ها

     جراحی فک و صورت و جراحی مغز و اعصاب با 62/81 و 60/47 واحد (P<0/001) بالاترین میانگین و جراحی چشم و جراحی زنان و زایمان با 28/95 و 28/81 واحد (P<0/001) پایین ترین میانگین را به خود اختصاص دادند. از بین فوق تخصص ها نیز فوق تخصص جراحی قلب و عروق با 85/25 واحد (P<0/001) بالاترین میانگین ارزش نسبی و جراحی پلاستیک با 50/51 واحد (P<0/001) پایین ترین میانگین ارزش نسبی را به خود اختصاص دادند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که تفاوت معنادار میان میانگین ارزش های نسبی در رشته های تخصصی و فوق تخصصی وجود دارد. با توجه به اینکه ارزش های نسبی خدمات با توجه به فاکتورهایی مانند مهارت و تخصص مورد نیاز، ریسک عمل جراحی برای پزشک و بیمار، تعیین شده اند تفاوت مشاهده شده بین رشته های مختلف توجیه پذیر به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تحلیل بین رشته ای، خدمات سلامت، ایران، ارزش نسبی
  • علی صالحی، محمدعلی ابطحی، سید حسین ابطحی، محمد توحیدی، مجتبی اکبری، حمیدرضا جهانبانی، حسن رزم جو* صفحات 288-293
    زمینه و هدف

    کورویید لایه ی تغذیه کننده ی نیازهای خونی لایه های خارجی شبکیه بوده و در بیماری انسداد ورید مرکزی چشم دچار تغییرات بزرگی می شود. پژوهش کنونی با هدف بررسی ضخامت پایه کورویید زیر فووآی (Baseline subfoveal choroidal thickness) به عنوان یک شاخص برای پاسخ بینایی و آناتومیک به بواسیزوماب در بیماران دچار ادم ماکولای ناشی از انسداد ورید مرکزی شبکیه انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه همگروهی آینده نگر 23 مورد جدید از بیماران با ادم ماکولای ناشی از انسداد ورید مرکزی شبکیه درمان نشده از بهمن 1395 تا تیر 1396 در بیمارستان چشم پزشکی فیض، اصفهان، مورد بررسی قرار گرفتند. بیماران یک تزریق داخل ویتره بواسیزوماب دریافت کردند و برای 30 روز پیگیری شدند. ضخامت زیر فووآی کورویید به کمک روش Enhanced depth imaging spectral-domain optical coherence tomography (EDI SD-OCT) ارزیابی شد. نسبت پایه ضخامت زیر فووآی کورویید در چشم بیمار به چشم سالم به عنوان متغیر غیر وابسته در نظر گرفته شد. تغییرات بهترین دید اصلاح شده در مقیاس لوگمار (LogMAR visual acuity) (پاسخ بینایی) و نسبت ضخامت مرکز ماکولا ثانویه به اولیه (پاسخ آناتومیکی) در چشم مبتلا به انسداد ورید مرکزی شبکیه برای آنالیزهای مقایسه ای و وابستگی در نظر گرفته شدند.

    یافته ها

     46 چشم از 23 بیمار (23 چشم سالم در مقایسه با چشم سالم مقابل) وارد مطالعه شدند. مقدار ضخامت زیر فووآی کورویید پایه در چشم های دچار انسداد ورید مرکزی شبکیه (µm 46/09±251/91) نسبت به چشم سالم بیشتر بود (0/0001P<، µm 26/62±206/95). نسبت پایه ضخامت زیر فووآی کورویید در چشم بیمار به چشم سالم به طور متوسط با پاسخ آناتومیکال به شدت با پاسخ بینایی ارتباط داشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، افزایش ضخامت مشیمیه زیر فووآ در چشم های مبتلا به انسداد ورید مرکزی شبکیه می تواند نشان دهنده پاسخ بهتر کوتاه مدت به داروی بواسیزوماب باشد.

    کلیدواژگان: بواسیزوماب، کورویید، پژوهش های کوهورت، فاکتورهای رشد اندوتلیوم، تزریقات اینتراویترال، توموگرافی انسجام نوری، انسداد ورید شبکیه، حدت بینایی
  • میترا جبل عاملی، سید تقی هاشمی، سمیه اسدپور* صفحات 294-300
    زمینه و هدف

    سردرد یکی از مشکلات شایع پس از بی حسی نخاعی در بلوک های نوروآگزیال است. رژیم های دارویی مختلفی برای درمان پیشنهاد شده است. این مطالعه به بررسی تاثیر آمینوفیلین، پاراستامول و تجویز همزمان این دو دارو بر پیشگیری از سردرد پس از بی حسی اسپاینال پرداخت.

    روش بررسی

    در یک مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور، به ارزیابی 120 بیمار در 4 گروه 30 نفره که جهت جراحی اندام تحتانی به بیمارستان های الزهرا (س) و کاشانی اصفهان در سال های 1395 و 1396 مراجعه کرده و تحت بی حسی نخاعی قرار گرفته بودند، پرداختیم. در گروه آمینوفیلین، پاراستامول، آمینوفیلین-پاراستامول و شاهد به ترتیب، آمینوفیلین (mg/kg 1/5) به صورت آهسته، پاراستامول (mg 1000)، آمینوفیلین و پاراستامول با دوز مشابه، نرمال سالین، همگی به صورت داخل وریدی تزریق گردید. بروز سردرد پیش از بی حسی اسپاینال، 15 دقیقه پیش از خروج ریکاوری، روز اول هر 6 ساعت و هفته اول روزانه در 4 گروه مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    42 بیمار (35%) از بیماران مورد مطالعه، 40% از بیمارانی که آمینوفیلین دریافت کردند، 33/3% از بیمارانی که پاراستامول دریافت کردند، 20% از بیمارانی که پاراستامول و آمینوفیلین را با هم دریافت کردند و 6/46% از گروه شاهد (نرمال سالین) دچار سردرد شدند (0/05=p). فراوانی تهوع در هیچ کدام از زمان ها بین 4 گروه تفاوت معنادار نداشت.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که تجویز همزمان آمینوفیلین و پاراستامول به صورت داخل وریدی، موجب کاهش معناداری در سردرد پس از بی حسی نخاعی در جراحی اندام تحتانی می شود.

    کلیدواژگان: آمینوفیلین، پاراستامول، سردرد پس از بی حسی نخاعی، پیشگیری و کنترل
  • حسین تیره، محمدتقی شاکری، صادق رسولی نژاد، راضیه یوسفی*، حبیب الله اسماعیلی صفحات 301-307
    زمینه و هدف

    دیابت بیماری مزمنی است که شایع ترین بیماری اختلالات متابولیسم و یکی از عمده ترین مسایل بهداشتی-درمانی در سرتاسر دنیا است. امروزه تکنیک های داده کاوی (Data mining techniques) با توجه به توانمندی آن ها، در حوزه های مختلف به کار برده می شوند. بنابراین در این پژوهش به مقایسه کارایی روش های داده کاوی در پیش بینی ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 پرداخته شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تحلیلی-مقطعی، از مجموع 7000 نفر شرکت کننده در طرح غربالگری دیابت سال 1395 در منطقه ثامن مشهد که شامل بررسی میزان قند خون، چشم ها، آسیب کلیوی و سلامت پاها بود، تعداد 540 نفر مبتلا به بیماری دیابت (درمان نشده) بودند و برای حفظ توازن 600 فرد سالم به صورت نمونه گیری متناسب با حجم انتخاب شدند (حجم کل نمونه 1140 نفر). در این مطالعه مبتلایان به دیابت بالای 30 سال وارد مطالعه گردیدند و افرادی که از پیش سابقه ی دیابت نوع 2 داشتند و اکنون به سبب استفاده از دارو و یا رعایت سایر نکات مقدار قند خون طبیعی داشتند از مطالعه حذف گردیدند.

    یافته ها

    صحت هر سه مدل برابر بود (86%) اما از نظر سطح زیرمنحنی راک (Receiver operating characteristic, ROC)، مدل های رگرسیون لجستیک (Logistic regression model) و بیزین ساده (Simple Bayesian model) با90% سطح زیرمنحنی راک عملکرد بهتری داشتند. در مدل بیزین ساده و رگرسیون لجستیک به ترتیب متغیرهای شاخص توده بدنی و سن دارای بیشترین میزان اهمیت بودند، در حالی که در مدل ماشین بردار پشتیبان (Support vector machine, SVM)، متغیرهای شاخص توده بدنی و فشارخون دارای بیشترین اهمیت بودند.

    نتیجه گیری

    صحت هر سه مدل برابر بود. از نظر سطح زیرمنحنی راک، مدل های رگرسیون لجستیک و بیزین ساده مناسب تر بودند. در مجموع هر سه مدل عملکرد مشابهی داشتند. در هر سه مدل شاخص توده بدنی دارای بیشترین اهمیت بود.

    کلیدواژگان: داده کاوی، دیابت شیرین، بیماری های متابولیک، حساسیت و ویژگی
  • علی آرش انوشیروانی، عبداللطیف معینی، رضا حاجی حسین، مجتبی دیده دار*، عباس علی مرادیان صفحات 308-313
    زمینه و هدف

    با افزایش بیماران با ایمنی در معرض خطر، عفونت های قارچی به ویژه عفونت دستگاه تنفسی نیز افزایش یافته است. در پژوهش کنونی آلودگی قارچی دستگاه تنفس بیماران با ایمنی در معرض خطر در نمونه های برونکوآلوئولار لاواژ (BAL) مراجعه کننده به کلینیک تخصصی ریه بیمارستان امیرالمومنین شهر اراک مورد ارزیابی قرار گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی-مقطعی از اردیبهشت 1396 تا خرداد 1397 برروی بیماران با ایمنی در معرض خطر مشکوک به عفونت ریوی مراجعه کننده به کلینیک تخصصی ریه بیمارستان دانشگاهی امیرالمومنین (ع) شهر اراک انجام گرفت. از بین این بیماران، 64 بیمار شامل 35 زن و 29 مرد انتخاب شدند. نمونه برونکوآلوئولار لاواژ (BAL) توسط پزشک از این بیماران تهیه و به سرعت به آزمایشگاه قارچ شناسی دانشکده پزشکی ارسال گردید. نمونه های برونکوآلوئولار لاواژ با رنگ آمیزی Grocott-Gomori's methenamine silver (GMS) و روش کشت مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

     از 64 بیمار، 9 (14%) بیمار آلوده به عفونت های قارچی ریوی بودند. در بین بیماران آلوده به عفونت قارچی، 9 بیمار (100%) در آزمایش کشت و 8 بیمار (72%) با رنگ آمیزی GMS مثبت شدند. در بین افراد آلوده 7 (77/8%) نفر زن و 2 (22/2%) نفر مرد بودند. شایع ترین قارچ های جداشده شامل کاندیدا آلبیکنس، آسپرژیلوس فومیگاتوس و گونه های موکور (هر کدام 2 مورد) بودند. بین آلودگی قارچی با جنس، سن، شغل و نوع بیماری رابطه معنادار مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری

     نتایج پژوهش کنونی نشان داد، بیماران با ایمنی در معرض خطر مستعد عفونت های قارچی به ویژه کاندیدیازیس و آسپرژیلوزیس هستند.

    کلیدواژگان: عفونت های قارچی ریه، بیماران با ایمنی در معرض خطر، ایران
  • جواد مویدی، زهرا موسوی، محمدعلی نظری نیا، بهزاد دهقانی، زهرا حسن شاهی، طیبه هاشم پور* صفحات 314-319
    زمینه و هدف

    عفونت های ویروسی با مکانیسم های پیچیده در آغاز و پیشرفت بیماری های خود ایمنی از جمله اسکلرودرما دخالت دارند. پژوهش کنونی با هدف بررسی میزان شیوع سرولوژیکی عفونت ویروس های هپاتیت B، هپاتیت C، Human immunodeficiency viruses (HIV)، اپشتین بار (EBV) و سایتومگالوویروس در بیماران ایرانی مبتلا به اسکلرودرما انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی که از خرداد 1396 تا اردیبهشت 1397 در مرکز تحقیقات ایدز دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد، 65 بیمار مبتلا به اسکلرودرما و 65 فرد سالم وارد مطالعه شدند. سرم افراد با استفاده از کیت Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) از نظر ایمونوگلوبولین G ضد سایتومگالوویروس (CMV-IgG)، ایمونوگلوبولین G ضد آنتی ژن کپسید ویروس اپشتین بار (EBV-VCA-IgG)، آنتی ژن سطحی ویروس هپاتیت B (HBsAg)، آنتی بادی ضد ویروس هپاتیت C (HCVAb) و آنتی بادی ضد ویروس HIV (HIVAb) بررسی شد.

    یافته ها

    وجود CMV-IgG در تمامی بیماران مبتلا به اسکلرودرما و 49 (98%) فرد سالم تشخیص داده شد. افزون بر این، EBV-VCA-IgG در سرم 58 (89/2%) بیمار و 40 (80%) فرد سالم تشخیص داده شد. فراوانی CMV-IgG و EBV-VCA-IgG بین دو گروه از اختلاف معناداری نداشت، اما تیتر CMV-IgG و EBV-VCA-IgG در گروه بیماران مبتلا به اسکلرودرما به طور معناداری بالاتر از گروه کنترل بود. وجود HBsAg و HIVAb در هیچ کدام از بیماران مبتلا به اسکلرودرما تایید نشد، اما HCVAb تنها در یک بیمار تشخیص داده شد. تمامی افراد گروه کنترل از نظر HBsAg، HCVAb و HIVAb منفی بودند.

    نتیجه گیری

     شیوع سرولوژیک عفونت ویروس های هپاتیت B، هپاتیت C، HIV، اپشتین بار و سایتومگالوویروس در بیماران مبتلا به اسکلرودرما و افراد سالم با هم مشابه بود.

    کلیدواژگان: سایتومگالوویروس، ویروس اپشتین بار، اسکلرودرما، عفونت های ویروسی
  • مهشاد علی کروسی، فریده شیشه بر، کریم مولا، میثم عالی پور* صفحات 320-325
    زمینه و هدف

    چاقی یکی از عوامل بروز و تشدید بیماری آرتریت روماتویید محسوب می شود. با این وجود مطالعات محدودی ارتباط بین ترکیب بدن و شدت این بیماری را مورد بررسی قرار داده اند. این مطالعه به منظور بررسی ارتباط شدت بیماری آرتریت روماتویید با انواع چاقی و مقایسه شاخص های آنتروپومتری بین بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید و افراد سالم انجام گردید.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش مورد-شاهدی در بیمارستان گلستان شهر اهواز از اردیبهشت تا بهمن 1395 انجام شد. در این مطالعه، 95 بیمار مبتلا به آرتریت روماتویید و 95 فرد سالم به عنوان گروه کنترل شرکت کردند. وزن، قد، درصد چربی و شاخص های آنتروپومتری ارزیابی شدند. شدت بیماری آرتریت روماتویید براساس معیار DAS28 محاسبه شد.

    یافته ها

    وزن، نمایه توده بدن، چربی بدن، اندازه دور کمر، نسبت دور کمر به لگن، نسبت دور کمر/ قد و دیگر شاخص های جدید چاقی شامل شاخص شکل بدن، شاخص چاقی بدن، شاخص حجم شکمی، اندازه سطح بدن و شاخص Conicity در بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید نسبت به افراد سالم به طور معنادار بالاتر بود (p<0/05). شاخص دورکمر/ قد و شاخص چاقی بدن در مقایسه با شاخص های دیگر بیشترین ارتباط را با امتیاز DAS28 داشتند. خطر ابتلا به آرتریت روماتویید در افراد مبتلا به چاقی مرکزی (براساس اندازه دور کمر) نسبت به چاقی نمایه توده بدن و درصد چربی بدن بیشتر است.

    نتیجه گیری

     نتایج این پژوهش نشان می دهد شدت بیماری آرتریت روماتویید با انواع چاقی (به ویژه چاقی شکمی) و شاخص های آنتروپومتری ارتباط دارد.

    کلیدواژگان: آنتروپومتری، نمایه توده بدن، پژوهش های مورد-شاهدی، آرتریت روماتویید، وزن
  • منصور بهاردوست، مرجان مخترع، شهرام آگاه* صفحات 326-332
    زمینه و هدف

    در دهه های گذشته، رابطه بین نوع گروه های خونی (ABO) با ویروس هپاتیت B و C همیشه مورد بحث بوده است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط نوع گروه های خونی ABO و ابتلا به هپاتیت B و C مزمن طراحی شد.

    روش بررسی

    در مطالعه تحلیلی-مقایسه ای کنونی، سه گروه شامل گروه A (بیماران مبتلا به هپاتیت B) و گروه B (بیماران مبتلا به هپاتیت C) که از مهر 1394 تا مهر 1397 به درمانگاه هپاتیت بیمارستان رسول اکرم (ص) شهر تهران مراجعه کرده بودند، با گروه C (شاهد) مقایسه شدند. داده های دموگرافیکی و آزمایشگاهی از پرونده پزشکی بیماران استخراج و گردآوری شد.

    یافته ها

     به طورکلی، 196 و 103 بیمار در گروه A و B و 300 نفر در گروه شاهد وارد مطالعه شدند. گروه خونی نوع O به طور معناداری در بیماران مبتلا به هپاتیت B (46/4%) 91 و بیماران مبتلا به هپاتیت C (41/9%) 43 نسبت به گروه شاهد (34%) 102 بالاتر بود. (0/001=p) نسبت شانس ابتلا به هپاتیت B و C در افراد با گروه خونی نوع O بالاتر بود. نسبت شانس ابتلا به هپاتیت B مزمن به طور معناداری در بین بیماران با گروه خونی نوع A پایین تر بود (0/8-1/2- CI 95% ,0/4OR =). ابتلا به هپاتیت B و C مزمن به طور معناداری در بین بیماران با آنتی ژن (RH) مثبت بالاتر گزارش شد (P<0/05).

    نتیجه گیری

    افراد با گروه خونی نوع O، از شانس بالاتری برای ابتلا به هپاتیت B و C مزمن با آنتی ژن (RH) مثبت برخوردار هستند. شانش ابتلا به هپاتیت B در افرد با گروه خونی نوع A پایین تر گزارش شد.

    کلیدواژگان: گروه های خونی ABO، ارتباط، هپاتیت B، هپاتیت C
  • بابک مصطفی زاده، فارس نجاری*، آزاده سعیدی، درسا نجاری صفحات 333-336
    زمینه

    متوترکسات به عنوان یک داروی آنتی متابولیت ، هر چند دارای عوارض متعددی است، ولی بروز پتشی های منتشر جلدی (بثورات ماکولوپاپولر) از عوارض بسیار نادر آن حتی در دوزهای پایین می باشد.

    معرفی بیمار

    بیمار یک زن 77 ساله به دلیل اجرای نادرست دستور نحوه مصرف داروی متوتروکسات، با راش های پوستی منتشر با وجود مصرف داروهای مختلف برای درمان بیماری مزمن روماتیسمی از پیش موجود به بخش اورژانس بیمارستان آورده شده بود، بیمار با شک به مسمومیت با متوتروکسات، پس از بررسی های لازم و نیز اقدامات درمانی اولیه، تحت درمان با فاکتور محرک کلونی ماکروفاژ- گرانولوسیت قرار گرفت و به طور شگفت انگیزی تمام عوارض بالینی و آزمایشگاهی ایجاد شده بهبود یافت.

    نتیجه گیری

    در زمان مصرف متوتروکسات توسط بیمار حتی با تجویز پزشک متخصص، با بروز هرگونه نشانه های پوستی مانند راش های ماکولوپاپولر منتشر بدون خارش باید به فکر مسمومیت با متوتروکسات بود.

    کلیدواژگان: فولیک اسید، متوترکسات، مسمومیت، بثورات جلدی
|
  • Ahmad Tavakoli, Maryam Esghaei, Angila Ataei, Mohsen Moghoofei, Hadi Ghaffari, Farah Bokharaei Pages 273-281

    Currently, there are about 37 million people worldwide living with human immunodeficiency virus (HIV) /AIDS, with an estimated two million new cases per year globally. According to estimates from the World Health Organization (WHO), only 75% of the population with HIV know their status. Initially, HIV infection was associated with significantly increased rates of mortality and morbidity. However, the rapid advances in treatment and the advent of different classes of antiretroviral drugs over time have led to change the face of HIV/AIDS from a deadly infection to chronic and manageable disease. There is strong evidence that HIV-infected patients undergoing antiretroviral therapy have longer lives and are less likely to transmit infection to their sexual partners. Since the introduction of zidovudine in 1987 as the first antiretroviral drug, significant strides have been made in antiretroviral therapy. The introduction of potent antiretroviral drugs for the treatment of HIV infection has been one of the significant events in the evolution of modern medicine. Antiretroviral therapy refers to the use of drugs in the treatment of HIV. Generally, these drugs are categorized based on the steps of the HIV life cycle suppressed by them. There are six main classes of antiretroviral agents including nucleoside/ nucleotide reverse transcriptase inhibitors, non-nucleoside reverse transcriptase inhibitors, protease inhibitors, fusion inhibitors, co-receptor inhibitors, and integrase inhibitors. Combination antiretroviral therapy should be considered for HIV patients to achieve the highest viral suppression rate, and to reduce the risk of resistance development and morbidity and mortality associated with AIDS. Achieving and maintaining HIV viral load suppression among treated patients has remarkably increased over the last years due to the development of potent and well-tolerated agents which can be co-formulated as a once-daily single-tablet or fixed-dose combination for simplification. However, there are some limitations preventing patients to benefit from this treatment. The main goals of HIV therapy in the future are to overcome the limitations of current treatment, including side effects. This review will provide an overview of advances in the current antiretroviral drugs by focusing on their pharmacokinetics, mechanism of action, dosing recommendations, and adverse events for each drug class.

    Keywords: acquired immunodeficiency syndrome, antiretroviral therapy, drug, HIV, treatment
  • Farzaneh Mohammadi, Mahyar Imanpour, Reza Rezayatmand* Pages 282-287
    Background

    The new version of relative values of diagnostic medical services was published in 2014. It was criticized that the previous edition was suffering from an imbalance between relative values related to various specialties and sub-specialties. The main aim of the new edition of the book was to address this problem by providing more balance relative values related to various specialties and sub-specialties. So far, there have not been studies to analyze to what extent the new addition has been succeeded to reach its main goals. The aim of this study was to provide a cross-specialty analysis of the new edition of Iranian relative values for physicians. To our knowledge, this analysis has been performed for the first time in Iran.

    Methods

    Having reviewed description for each relative value, each of them has been assigned to one or more corresponding specialty or subspecialty. Only relative values for surgical operations were considered and finally 3238 procedures have been recognized to be included in the analysis. The latest version of Iranian relative values for physician was considered for this analysis. In order to compare the average relative values among various specialties and subspecialties, analysis of variance (ANOVA) and Tukey's post-hoc test was used.

    Results

    Oral and maxillofacial surgery and neurosurgery get the highest (62.81, 60.47 (P<0.001)) and ophthalmology and obstetrics and gynecology get the lowest (28.95, 28.81 (P<0.001)) average relative value. Cardiovascular surgery and plastic surgery get the highest and the lowest (85.25, 50.51 (P<0.001)) average among subspecialties, respectively.

    Conclusion

    The average relative values are significantly different among specialties and subspecialties. Seeing the difference, itself sounds logical as the job of relative values are to make a difference based on various criteria such as the time and skill needed for each operation, the potential risk for patient and provider it may have, etc. The results of this study provide evidences on how much these differences are. However, if these differences are as there should be needs to be analyzed by further research.

    Keywords: cross-specialty analysis, health services, Iran, relative value
  • Ali Salehi, Mohammad .Ali Abtahi, Hossein Abtahi, Hasan Razmjou*, Mohammad Tohidi, Mojtaba Akbari, Hamidreza Jahanbani Pages 288-293
    Background

    Retinal vein occlusions are one of the most common form of retinal vascular disorders and could lead to vision loss due to macular edema, macular ischemia and sequelae from neovascularization. Anti-venous endothelial growth factor (anti-VEGF) treatment is the choice strategy of treatment for patients with macular edema secondary to central retinal vein occlusion (CRVO). There is an evidence of body with the controversies regarding increment of choroidal thickness in CRVO condition. The current study was designed to determine whether baseline subfoveal choroidal thickness may be an indicator for visual and anatomical outcome of bevacizumab in patients with CRVO macular edema.

    Methods

    This study was a prospective clinical cohort study that enrolled in 23 new cases of treatment-naïve central retinal vein occlusion (CRVO) from February to July 2017 who were visited in Feiz Eye Hospital, Isfahan, Iran. Patients received a single injection of bevacizumab and were followed for 30 days. Ratio of subfoveal choroidal thickness (SFCT) was measured using enhanced depth imaging spectral-domain optical coherence tomography (EDI-OCT). Ratio of SFCT of the CRVO eye to the fellow healthy eye (SFCT1/F) was taken as independent variable. Changes of best-corrected visual acuity (BCVA) in LogMAR (ΔBCVA, functional response) and secondary to baseline central macular thickness ratio (CMT2/1, anatomical response) in the CRVO eyes were taken for comparative and correlative analytics.

    Results

    A total of 46 eyes from 23 patients with the mean age of 64.60±10.19 years were included in this study. Baseline SFCT was higher in CRVO eyes (251.91±46.09 µm) in comparison to the fellow eye (206.95±26.62, P<0.0001). Also central macular thickness in CRVO eyes were significantly higher in CRVO eyes in comparison with fellow eye (531.04±38.22 vs 303.30±33.59, respectively, P<0.05). SFCT1/F, correlated moderately with anatomical (CMT2/1) and strongly with functional response (ΔBCVA).

    Conclusion

    Bilateral evaluation of SFCT by EDI-OCT in all newly diagnosed CRVO cases is recommended to determine if there is a relative increase in choroidal thickness. This may help predict short-term response to anti-VEGF therapy.

    Keywords: bevacizumab, choroid, cohort studies, endothelial growth factors, intravitreal injections, optical coherence tomography, retinal vein occlusion, visual acuity
  • Mitra Jabalameli, Seyyed Taghi Hashemi, Somayeh Asadpoor* Pages 294-300
    Background

    Post-dural puncture headache (PDPH) is commonly seen after neuraxial block and it usually lasts for up to two days or in some cases for up to two weeks. Several types of regimens have been suggested for treatment, such as theophylline and caffeine. This study aimed to evaluate the effects of aminophylline, paracetamol, and administration of aminophylline and paracetamol concurrently on prevention of PDPH.

    Methods

    In a double-blind randomized clinical trial, we evaluated 120 patients in four groups (n=30) undergoing spinal anesthesia for extremity surgery in educational hospitals of Isfahan University of Medical Sciences (Alzahra and Ayatollah Kashani Hospitals), Iran, from 2016 to 2017. In group A aminophylline was injected slowly intravenously (1.5 mg/kg), in group B paracetamol (1000 mg) was injected intravenously, in group C aminophylline and paracetamol was injected with the same dose and in control group (n=30) normal saline was injected intravenously. After patients entered the operating room, mean arterial blood pressure and heart rate were measured and oxygen saturation was monitored. Before spinal anesthesia, 15 minutes before leaving the recovery room, every 6 hours in first day and daily in first week after the surgery, incidence of PDPH in each group were evaluated. The frequency of nausea between the four groups was also studied.

    Results

    42 patients (35%) out of the 120 ones suffered from headache. 40% of patients who had received aminophylline, 33.3% of patients who had received paracetamol, 20% of patients who had received aminophylline and paracetamol and 46.6% of patients who had not received any drug suffered from headache (P=0.05). The frequency of nausea was not significantly different between the four groups at any time. The average of heart rate, mean arterial pressure and oxygen saturation in recovery and 24 hours after operation were not significantly different between the four groups.

    Conclusion

    This study shows that intravenous administration of aminophylline and paracetamol significantly reduces the incidence of post-dural puncture headache (PDHP) in lower extremity surgery and we can use this regimen for prevention.

    Keywords: aminophylline, paracetamol, post-dural puncture headache, prevention, control
  • Hossein Tireh, Mohammad Taghi Shakeri, Sadegh Rasoulinezhad, Habibollah Esmaily, Razieh Yousefi* Pages 301-307
    Background

    Diabetes mellitus as a chronic disease is the most common disease caused by metabolic disorders and it is one of the most important health issues all around the world. Nowadays, data mining methods are applied in different fields of sciences due to data mining methods capability. Therefore, in this study, we compared the efficiency of data mining methods in predicting type 2 diabetes.

    Methods

    In this cross-sectional study, the data of 7,000 participants in the Diabetes Screening Project in Samen, Mashhad City, Iran, were considered in 2016. There were 540 untreated diabetic patients. The Samen Project was included in the routine examinations of diabetes patients like blood glucose, eyes health, nephropathy, and legs health. So, in order to maintain balance, 600 healthy individuals were selected in a proportional volume sampling in this study. Therefore, the total sample size was 1140 people. In this study, people with diabetes aged over 30 years old were enrolled and participants with the previous history of type 2 diabetes, with normal blood glucose due to drug use or other issues at the time of the study, were excluded.

    Results

    All three models (Logistic regression, simple Bayesian and support vector machine models) had the same test accuracy (86%), however, in terms of area under the receiver operating characteristic (ROC) curve (AUC), logistic regression and simple Bayesian models had better performance (AUC=90% against AUC=88%). In the simple Bayesian model and logistic regression, body mass index (BMI) and age variables were the most important variables, while BMI and blood pressure variables were the most important factors in the support vector machine model.

    Conclusion

    According to the results, all three models had the same accuracy. In terms of area under the curve (AUC), logistic and simple Bayes models had better performance than the support vector machine model. Totally all three models had almost the same performance. Based on all three models, BMI was the most important variable.

    Keywords: data mining, diabetes mellitus, metabolic diseases, sensitivity, specificity
  • Ali Arash Anoushiravani, Abdollatif Moini, Reza Hajihossein, Abbas Alimoradian, Mojtaba Didehdar* Pages 308-313
    Background

    With increasing immunocompromised patients, fungal infections especially lung infection, have also increased. In this study, fungal contamination of the respiratory system in immunocompromised patients was evaluated.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted in immunocompromised patients suspicious of pulmonary infections referring to specialized lung clinic of Amir-Al-Momenin University Hospital in Arak City, Iran, from April 2017 to June 2018. Of these 64 patients, including 35 women and 29 men, were selected. After recording the demographic information, a bronchoalveolar lavage (BAL) sample was prepared by the physician from these patients and was immediately sent to the medical mycology laboratory, school of medicine. Bronchoalveolar lavage specimens were investigated by Grocott-Gomori's methenamine silver (GMS) staining and culture method. Data were analyzed by SPSS software, version 16 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA).

    Results

    Of 64 patients, 9 (14%) were infected with pulmonary fungal infections. Among the patients infected with fungal infection, 9 (100%) were positive in the culture examine and 8 (72%) by GMS staining. Among infected people, 7 (77.8%) were female and 2 (22.2%) were male. The most common isolated fungi were Candida albicans, Aspergillus fumigatus and Mucor species (2 cases). The highest infection was seen in the age group of less than 60 (33.3%). 66.7% of infections were among the unemployed persons and 33.3% of other cases of infection were seen in people with free jobs, workers and employees. The most important factors in the development of pulmonary fungal infections in the patients were: 5 cases of malignancy (33.3%), corticosteroid use in 2 cases (33.3%), tuberculosis in 1 case (22.2%) and diabetes mellitus in 1 case (11.2%). There was no significant relationship between fungal contamination with sex, age, occupation, marriage and type of disease.

    Conclusion

    The results of this study showed that immunocompromised patients are prone to fungal infections, especially Candidiasis and Aspergillosis. Therefore, the use of control methods to reduce the probability of such patients to fungal infections should be considered.

    Keywords: fungal lung infections, immunocompromised patients, Iran
  • Javad Moayedi, Zahra Musavi, Tayebeh Hashempour*, Mohammad Ali Nazarinia, Behzad Dehghani, Zahra Hasanshahi Pages 314-319
    Background

    Scleroderma is a chronic systemic disorder that affects the connective tissues. It is characterized by several immune manifestations, inflammation, vascular damage, and fibrosis. Some of the viral infections with complex mechanisms are involved in the development and progression of many autoimmune diseases, such as scleroderma. The present study aimed to investigate the serological prevalence of hepatitis B virus (HBV), hepatitis C virus (HCV), human immunodeficiency virus (HIV), Epstein-Barr virus (EBV), and cytomegalovirus (CMV) infections in Iranian patients with scleroderma.

    Methods

    In this descriptive study 65 patients with scleroderma and 65 healthy individuals who had no autoimmune diseases and matched for age and sex, from May 2017 to April 2018 at Shiraz HIV/AIDS Research Center, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran, were included. The serum of study participants were evaluated for cytomegalovirus specific immunoglobulin G (CMV-IgG), Epstein-Barr virus viral capsid antigen immunoglobulin G (EBV-VCA-IgG), hepatitis B surface antigen (HBsAg), hepatitis C virus antibody (HCVAb), and human immunodeficiency virus antibody (HIVAb) using commercially available the enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) kit.

    Results

    CMV-IgG was diagnosed in serum of all patients with scleroderma, while 49 (98%) healthy subjects had positive results for this test. In addition, EBV-VCA-IgG was diagnosed in 58 (89.2%) sclerodermic patients and 40 (80%) healthy subjects. The prevalence of CMV-IgG and EBV-VCA-IgG was not significantly different between patients and healthy subjects and had no significant relationship with age and sex. However, the titer of antibodies against CMV and EBV infections in the scleroderma group was higher than that in the control group (P<0.0001, and P<0.0001), respectively. The presence of HBsAg and HIVAb was not confirmed in any of the patients with scleroderma, but HCVAb was detected only in one patient. All of the individuals in control group were serologically negative for HBsAg, HCVAb, and HIVAb.

    Conclusion

    Serological prevalence of HBV, HCV, HIV, EBV, and CMV infections in patients with scleroderma is similar to the healthy group.

    Keywords: cytomegalovirus, Epstein-Barr virus, scleroderma, viral infections
  • Mahshad Ali Karoosi, Farideh Shishehbor, Karim Mola, Meysam Alipour* Pages 320-325
    Background

    Obesity is one of the causes of onset and exacerbation of rheumatoid arthritis. However, limited studies have examined the association between body composition and severity of disease. The aim of this study was to evaluate the association between severity of rheumatoid arthritis with various types of obesity and the comparison of anthropometric indices between patients with rheumatoid arthritis and healthy subjects.

    Methods

    This case-control study was conducted on 95 patients (48.8±10.4 years) with rheumatoid arthritis as a case group and 95 healthy people (46±9.3 years) as a control group carried in Golestan Hospital, Ahvaz, Iran, from April 2016 to February 2017. Weight, height, waist circumference (WC), hip circumference (HC) and body fat percentage (BFP) were measured. The anthropometric indices were calculated. The disease severity was calculated according to disease activity score 28 (DAS28).

    Results

    There was no significant difference between two groups regarding their gender ratio (1:1), age (P=0.16) and height (P=0.58). The weight, body mass index (BMI), body fat (BF), WC, HC, waist-to-hip ratio (WHR), waist-to-height ratio (WHtR) and other obesity indices include a body shape index (ABSI), body adiposity index (BAI), abdominal volume index (AVI), body surface area (BSA) and Conicity index (CI) in patients with rheumatoid arthritis are significantly higher than healthy subjects (P<0.05). No difference in fat free mass was observed between two groups. Waist to height ratio and BAI compared with other indicators had the highest correlation with the DAS28 score. In addition, prevalence of obesity by waist circumference (82% vs. 61%), obesity by BMI (47% vs. 33%), and obesity by BFP (91% vs. 83%) was higher in patients with rheumatoid arthritis than healthy subjects. The risk of rheumatoid arthritis in people with central obesity by waist circumference (OR=2.92, 95% CI 1.50-5.70) was greater than obesity defined by BMI (OR=1.77, 95% CI 0.98-3.18) or BFP (OR=2.37, 95% CI 1.01-5.53).

    Conclusion

    The results of present study indicate association of rheumatoid arthritis disease severity with obesity types (especially central obesity) and anthropometric indices.

    Keywords: anthropometry, body mass index, case-control studies, rheumatoid arthritis, weight
  • Mansour Bahardoust, Marjan Mokhtare, Shahram Agah* Pages 326-332
    Background

    Hepatitis is among the major health problems, especially in developing countries. During past decades, the association between type of blood group (ABO) and hepatitis B and C virus has always been discussed. This study was designed to investigate the possible association between type of ABO blood group and chronic hepatitis B and C infection.

    Methods

    In the present analytical study, frequency of blood groups and their relationship with hepatitis B and C were evaluated in three groups: group A (patients with hepatitis B), group B (patients with hepatitis C) and group control (subjects with non-hepatitis B and C). The study was done from October 2016 to October 2018 on patients who referred to Rasool-e-Akram Hospital, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran. Demographic and laboratory data of all participants were extracted and collected from their medical records.

    Results

    Overall, 196 and 103 patients in group A, B and three hundred control were included in this study, respectively. The baseline demographic data of patients were not significantly different between treatment groups. The mean age of participants was 35.1±13 years. The O blood group was significantly higher in patients with hepatitis B (46.4%) and hepatitis C (41.9%) compared to control group (34%) (P=0.001). The risk of hepatitis B and C infection were significantly higher among patients with O blood group (OR = 3.9, 95% CI 2.1-5.9; P = 0.001) and (OR = 2.7, 95% CI 1.7-5.6; P = 0.02), respectively] while, the risk of hepatitis B infection was significantly lesser in participants with blood group A (OR = 0.4, 95% CI -1.2-0.8). Rh positive participants significantly were at higher risk of hepatitis (B and C) than Rh negative participants. (P<0.05).

    Conclusion

    Participants with blood group O were at higher risk for chronic hepatitis B and C B infection and antigen (Rh) positive. Hepatitis B infection was reported lesser in participants with blood group A.

    Keywords: ABO blood-group system, association, hepatitis B, hepatitis C
  • Babak Mostafazadeh, Fares Najari*, Azadeh Saeidi, Dorsa Najari Pages 333-336
    Background

    Methotrexate is an anti-metabolite drug and one of the folic acid analog that it can play an important and functional role in the treatment of many malignancies and inflammatory diseases. However, the development of petechiae (maculopapular rash) is a very rare complication.

    Case Presentation

    The patient was a 77 years old woman, Aryan race, who was known a case of severe and progressive rheumatoid arthritis. She previously was treated by multiple drugs such as salicylates, gold, corticosteroids, because of unresponsiveness to these drugs, physician prescribed methotrexate once a day, but patient misunderstands and use three times per day for days. Patient with this history referred to a poisoning emergency. In a physical exam, she had oral and throat erythema and swelling of mucosa. In the funduscopy of eyes, bottom of the eyes was normal and conjunctival eyes were prurient she had multiple petechiae at the upper part of chest and base of neck and shoulders and arms with no swelling around petechiae. The lesion had no itching. She had no other sign besides laboratory analysis showed a high level of creatinine, leukopenia, decreased the level of platelets, patient with high suspicious of methotrexate poisoning underwent to granulocyte-macrophage colony-stimulating factor (GM-CSF) and folic acid treatment. After treatment all of her signs recovered and laboratory tests became normal.

    Conclusion

    At the time of taking methotrexate by the patient, even with appointment of a specialist physician, with any skin signs such as maculopapular rash without itching, we should consider poisoning with methotrexate, and think appropriately about it. This suggests that methotrexate can cause side effects even at low doses.

    Keywords: folic acid, methotrexate, poisoning, rash